Nerveuze onrust? Slaapproblemen?

Reken af met nerveuze onrust en slaapstoornissen

Een krappe deadline op het werk? Sprinten om de trein te halen? De nerveuze onrust die u op zulke momenten voelt, is volkomen natuurlijk. Want uw hersenen zetten uw lichaam aan om alerter en sneller te reageren, en tijdelijk beter te presteren.

Nerveuze onrust wordt veroorzaakt door gebeurtenissen waarover u weinig tot geen controle hebt, en dit geeft spanningen. Deze spanningen overdag zijn mee verantwoordelijk voor slaapproblemen.

Maar hoe ontstaat nerveuze onrust? En hoe herkent u het?

 

Veelvoorkomende oorzaken van nerveuze onrust

 • drukke agenda: krappe deadlines, meerdere afspraken, vergaderingen, …
 • prestatiedruk: examens, presentaties op het werk, ...
 • dagelijkse frustraties: files, vertragingen, stunteligheid, …
 • persoonlijke zorgen: strubbelingen thuis, welzijn van uw kinderen, ongeval, babyblues, …
 • angsten: vliegangst, angst voor een medische ingreep, claustrofobie, …

 

De eerste symptomen van nerveuze onrust

Denkt u last te hebben van nerveuze onrust? Bespreek dit dan tijdig met uw arts of apotheker.

Dit zijn de eerste signalen van nerveuze onrust:

 • U voelt zich zenuwachtig.
 • U bent humeurig.
 • U kunt u moeilijk concentreren.
 • U slaapt slechter.
 • U wordt snel moe.
 • U hebt last van uw spijsvertering.

 

Van nerveuze onrust gaat u slechter slapen. Kunt u de slaap moeilijk vatten en wordt doorslapen altijd maar moeilijker? Dan bestaat de kans dat u in een vicieuze cirkel terechtkomt. Want nerveuze onrust en slaapproblemen versterken elkaars negatieve effect: doordat u vermoeid bent, bent u vatbaarder voor nerveuze onrust, en door die onrust hebt u ’s nachts geen goede rust. De volgende dag krijgt u daardoor nog meer last van nerveuze onrust en voelt u zich nog meer vermoeid. Vraag op tijd medisch advies, als u zich hierin herkent.

Bestrijd nerveuze onrust en slaapproblemen: 10 tips

Een kleine hoeveelheid nerveuze onrust in uw leven is normaal. Maar gaat u eronder lijden? Dan is ingrijpen de boodschap. En dat doet u beter vroeg dan laat.

1) Vermijd situaties die u onrustig en gespannen maken

Situaties die u onrustig maken? Vermijd ze liever. Met een goede voorbereiding komt u al een heel eind. Bent u bijvoorbeeld bang dat u te laat komt op een afspraak? Vertrek dan nooit op het nippertje. Als u ruim op tijd vertrekt, dan komt u rustig en kalm aan op het afgesproken tijdstip.

 

2) Pauzeer regelmatig

Presteren? Ja, maar dan wel zonder dat u zich helemaal uit de naad werkt. Neem bijvoorbeeld om de 50 minuten een pauze van 10 minuten. Zo blijft u helder denken, behoudt u uw focus en boekt u de beste resultaten. Een wandeling, een kopje thee, een streepje muziek, … U hebt zoveel leuke opties. Maar pauzeer!

 

3) Plan niet te veel in één dag

Neem niet te veel hooi op uw vork door een berg werk in te plannen. Zorg voor voldoende tijd om alles af te werken en delegeer waar dat mogelijk is. Hebt u een vervelende, veeleisende taak voor de boeg? Zet die dan bovenaan uw to-dolijst. U bent er zo sneller van af: geen gepieker meer!

 

4) Praat over zorgen

Problemen thuis of op het werk? Blijf er niet alleen mee zitten. Problemen uitpraten of ze vertellen aan iemand die u vertrouwt, maakt ze gemakkelijker om te verteren. Bovendien biedt het inzicht van de ander u vaak een nieuw perspectief op de situatie. Hierdoor plaatst u alles beter – of vindt u misschien zelfs een oplossing.

 

5) Sport voldoende

Uw gedachten verzetten? Dan is sporten de ideale remedie. Het geeft u lichamelijke voldoening die u helpt om spanning en nerveuze onrust te bestrijden. En combineert u een goede sportgewoonte met een gezond dieet vol groenten en fruit? Dan bent u er nog beter tegen bestand.


6) Schakel smartphone of tablet uit voor het slapengaan

Sneller de slaap vatten? Zet dan minstens een uur voor u gaat slapen uw smartphone of tablet uit. Het blauwe licht van de apparaten verstoort de productie van slaaphormonen, waardoor u later inslaapt en minder vast slaapt. Bovendien wakkeren deze toestellen uw hersenen aan om actief te zijn. En ook dat is nefast voor uw slaap.

 

7) Verlucht de slaapkamer

De ideale temperatuur in uw slaapkamer ligt tussen 16 en 18 graden Celsius. Een te warme of te koude kamer heeft een negatieve invloed op uw slaapritme. Wilt u uw slaapkamer fris en koel houden, ook zonder airco? Zet dan de ramen regelmatig open. Zo verlucht u de ruimte voldoende en blijft ze op temperatuur.

 

8) Sta op als u niet kunt slapen

In bed liggen woelen is zinloos. Slaapt u maar niet in? Dan is het beter om even op te staan. U kunt een kop warme melk drinken, nog even lezen of wat muziek beluisteren. Alles wat u ontspant, is een aanrader. Doe dat wel niet in bed, want uw bed moet in uw onderbewustzijn met slapen verbonden blijven. Hebt u vaak moeite om de slaap te vatten? Dan helpt het om twee tot drie uur voor het slapengaan te sporten. Uw lichaam wordt op een gezonde en natuurlijke manier moe, waardoor u sneller inslaapt.

 

9) Ban alcohol, koffie en sigaretten

Cafeïne en nicotine houden u wakker. Een kop koffie of een sigaret voor u gaat slapen? Geen goed idee. Het duurt maar liefst vijf uur voor uw lichaam de helft van de cafeïne afbreekt. En ook alcohol vermijdt u beter. Want van een ‘slaapmutsje’ dommelt u wel sneller in, maar het komt de kwaliteit van uw slaap niet ten goede. Wat mag u dan wel drinken? Een kop kruidenthee of warme melk zijn ideaal. Die verstoren uw slaapritme niet.

 

10) Weet dat u soms minder slaap nodig hebt

Wist u dat slaap leeftijdsgebonden is? Hoe ouder u wordt, hoe minder slaap u nodig hebt. Baby’s slapen ongeveer zestien uur per dag, terwijl acht uur al volstaan als u de twintig voorbij bent. En vanaf uw vijftigste hebt u zelfs genoeg aan zes uur slaap per nacht. Maak u dus vooral geen zorgen als u minder gaat slapen – het is volkomen normaal. Voelt u zich toch moe overdag? Een dutje kan wonderen doen. Dertig minuten zijn genoeg om uw batterijen weer op te laden. Bovendien doet die power nap de hoeveelheden stress- en ontstekingshormonen in uw bloed dalen.

Homeopathisch geneesmiddel.
Vraag raad aan uw arts of apotheker.
Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies.
Lees aandachtig de bijsluiter.